Neuswerk

Elke hond heeft een perfect reukvermogen. Deze wordt vanuit nature bijvoorbeeld gebruikt voor opsporen van voedsel of het onderzoeken van andere honden en/of dieren. Door training kunnen we de honden ook leren om een bepaalde geurbron op te sporen en hier naar te ‘verwijzen’.


Professionele detectiehonden (neuswerk) zien we vaak aan het werk op locaties zoals luchthavens of bij de douane.

Zij worden hierbij ingezet voor het opsporen van dingen zoals drugs, explosieve, tabak en geld. De hond maakt door middel van een unieke houding of door een uniek gedrag aan zijn handler duidelijk dat hij de gezochte stof gevonden heeft. Deze manier noemen we “verwijzen”.
Neuswerk is toegankelijk voor alle honden en alle niveaus, pups tot senior mag hieraan meedoen.

We trainen op een positieve manier en maken daarbij gebruik van een clicker of een vast clickwoord. Door een stabiele basis die we met kleine stapjes uitbreiden, kun je het zoeken naar de geurbron steeds moeilijker maken. Uiteraard beginnen we klein met het leren verwijzen, daarna het opsporen van voer en later gaan we dit uitbouwen naar een specifieke geur.

Ook zijn er verschillende mogelijkheden om te zoeken, zo heb je een line-up waar boxen achter elkaar staan (allemaal dezelfde en later juist verschillende) maar ook in een bepaalde setting ruimte-zoeking.

Rust in de zoekruimte is belangrijk, als er een hond aan het werk gaat. het zoeken naar een geurbron vraagt heel veel van een hond en onrust kan daarin een grote stoorzender zijn.

Wat heb je nodig?

• Een vaste halsband (geen slip)
• Een normale lijn
• Heel veel zachte lekkere kleine hap-slik-weg beloningsbrokjes
• Eventueel een clicker

De cursus bestaat uit 8 lessen en wordt om de week gegeven


Terug naar cursusoverzicht